Alkuun Lentoon

Lennähdä linnun
historiaan
24.2.2012–14.4.2013

Lintuhahmot piirtänyt Stina Riikonen

Linnun biologia

Linnut elävät lähellä ihmistä. Niiden pesimäpuuhia ja laulua on hauska seurata. Suomesta on tavattu 465 lintulajia. Lintujen tarkkailu on erittäin suosittu harrastus. Talvella ruokimme niitä lintuja, jotka jäävät kanssamme selviytymään yli kylmän ja pimeän kauden. Keväisin odotamme lintujen paluumuuttoa, koska se on lupaus kesästä. Lennossa-näyttelyssä tutustutaan perusteellisesti lintuun sekä biologisena että kulttuurisena olentona.

Linnun kulttuuri

Muinaissuomalaisen mytologian mukaan maailma syntyi vesilinnun munasta. Entisaikoina lintujen käytöksestä osattiin ennustaa vuodentuloa, säätä ja kohtaloa. Vainajan sielun uskottiin lentävän lintuna taivaaseen. Näyttely selvittää, mitä linnut ovat suomalaisille eri aikoina merkinneet. Miksi juuri joutsen on Suomen kansallislintu? Onko sattumaa, että tämän hetken tunnetuimmat
suomalaiset ovat Vihaisia lintuja?

Näe & Koe

Humoristisessa ja leikittelevässä näyttelyssä voi kokea muun muassa lentämisen huumaa, laulaa lintuaiheista karaokea, bongata lintuja tornista, pelata Angry Birds -livepeliä tai käpertyä pehmeään linnunpönttöön. Perinteistä asialinjaa edustavat tuhti tietopaketti suomalaisista linnuista sekä esineet Pietari Suuren antropologisesta ja etnografisesta museosta Kunstkamerasta Pietarista sekä muut lintuaiheiset esineet suomalaisista museoista. Esineistä arvokkain on 21 000 vuotta vanha luinen joutsenfiguuri Siperiasta.

Tutustu näyttelyyn Vapriikin blogissa

Lue Vapriikin blogia
ja seuraa meitä
Facebookissa &
Twitterissä!