Inrō - avain samuraiden maailmaan 22.4.2010-20.3.2011

inrō - näyttely Vapriikissa

Näyttely Vapriikissa

Kimonossa ei ole taskuja. Kolikoita, lääkkeitä, henkilökohtaista sinettiä ja muita pikkuesineitä kuljetettiin ennen vyöllä roikkuvassa pienessä kotelossa. Hyvin pukeutuvat japanilaiset miehet teettivät tähän tarkoitukseen inrōn, koristeellisen lakkarasian. Se oli muotiesine, joka heijasteli omistajansa varallisuutta, persoonallisuutta, tyyliä ja makua. Aluksi inrōt olivat vain samuraille sallittua ylellisyyttä, mutta myöhemmin myös varakas kaupunkiväestö alkoi käyttää niitä. Nämä lakkarasiat ovat loistava esimerkki Japanin lähes ylivertaisesta käsityötaidosta.

Samurait ja rikkaat kaupunkilaiset olivat rauhallisen Edo-kauden (1603–1868) kulttuurielämän suunnannäyttäjiä, joten inrō toimii oivallisesti avaimena tuon aikakauden estetiikan sekä kulttuuristen ja sosiaalisten olojen ymmärtämiseen. Se on ainutlaatuinen esine, joka heijastelee japanilaista kulttuuria ja mentaliteettia – ei pelkästään samuraiden aikaa vaan myös nyky-Japania. Vapriikin näyttely Inrō – avain samuraiden aikaan tuo nähtäville 205 toinen toistaan kiehtovampaa inrōta, valikoiman puupiirroksia ja perinteisiä koriste-aiheita hyödyntäviä uudempia lakkatöitä Heinz ja Else Kressin kokoelmasta. Näyttelyn yhteydessä Vapriikki julkaisee Heinz ja Else Kressin laajan (368 sivua ja lähes 800 kuvaa, suomeksi ja englanniksi) ja kattavan inrōja käsittelevän tutkimuksen. Se on maailmassa ensimmäinen laatuaan.

Näyttelyyn liittyy oheisohjelmaa Vapriikissa syksyllä 2010. Seuraa Vapriikin tapahtumakalenteria ja Museoon-lehteä!

Lue lisää…

Inrō

inrō - mikä se on?

Inrō on pieni, kevyt, monilokeroinen, ilma- ja vesitiivis kotelo. Sananmukaisesti in-rō (印籠) tarkoittaa nimileimasin (in 印) ja kori (rō 籠). Kotelossa säilytettiin yleensä lääkkeitä. Inrō sulkeutuu tiiviisti nyörien ja liukuvan helmen, ojimen avulla. Vyöhön, obiin, se lukittiin koristeellisen, usein kotelon tyyliin soveltuvan netsuken avulla. Japanilaiset eivät inrōta varsinaisesti keksineet, vaan he antoivat 1500-luvulla kotelolle uuden muodon soveltaessaan sen piikivien ja lääkkeiden säilytykseen. Uusi muoti levisi ensin

samuraiden keskuudessa. Inrōjen suosio kasvoi Edo-kaudella (1603–1868) ja monet käsityöverstaat erikoistuivat niiden valmistukseen. Togukawa-hallinto määräsi monen tunnetun lakkamestarin muuttamaan Edoon (Tokioon) valmistamaan inrōja shogunaatin eli hallitsijasuvun tarpeisiin.

Samuraiden virallinen asema lakkautettiin virallisesti 1869, tämän jälkeen myös inrōt vähitellen menettivät asemansa statussymboleina. Vanhojen asiakkaiden hävittyä oli lakkamestareiden sovitettava tyylinsä länsimaisten keräilijöiden makuun sopivaksi.

Lue lisää…

Heinz ja Else Kress

Kressin kokoelma

Harva suunnittelee ryhtyvänsä keräilijäksi. Heinz ja Else Kress tutustuivat inrōihin ensi kertaa sattumalta vuonna 1964 eräällä työmatkallaan kotimaassaan Saksassa. Jo tuolloin niiden tyylikkyys teki heihin vaikutuksen, mutta inrōt unohtuivat vielä vuosiksi.

Elämä kuljetti perheen 1970-luvun alussa Suomeen, yrittäjiksi Liljendalin kylään. Vuonna 1979 he myyntimatkallaan Yhdysvalloissa osuivat japanilaisten esineitten huutokauppaan, josta poistuivat kolmen inrōn uusina omistajina. Tästä lähti liikkeelle vuosikymmenien systemaattinen keräily- ja tutkimustyö, jolle Kressit saattoivat omistautua täysipainoisesti vuodesta 1990 myytyään yrityksensä.

Heinz ja Else Kressin tavoitteena on maailmanlaajuisen inrō-arkiston luominen. Sitä varten he ovat matkustaneet, tutkineet ja dokumentoineet 57 museon ja yksityisen keräilijän omistamaa 18 000 inrōta Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Japanissa. Kressit ovat keränneet myös maailman suurimman lakkatöitä käsittelevän kirjaston. Tällä hetkellä arkiston tietokantaan on luetteloitu lähes 33 000 esinettä ja siihen kuuluu 120 000 valokuvaa. Työ jatkuu edelleen.

Yhteystiedot

VAPRIIKKI
Alaverstaanraitti 5, Tampere
Puh. (03) 5656 6966
» Katso kartta

Avoinna
ti–su 10–18, ma suljettu
www.tampere.fi/vapriikki

Pääsymaksut

» Pääsymaksut & aukioloajat

Hinnat sisältävät pääsyn kaikkiin Vapriikin näyttelyihin